Otpad od hrane koji nastaje prilikom prerade i proizvodnje treba smanjiti za 20% do 2030. godine u državama članicama EU, prema amandmanu koji su usvojili poslanici Evropskog parlamenta. To je za 10% više u odnosu na prošlogodišnji predlog Evropske komisije.
Za maloprodaju, restorane i domaćinstva, uspostavljen je cilj smanjenja od 40% po stanovniku, što je više od predloženih 30%.
Osim toga, Komisija je obavezana da proceni mogućnost uvođenja još ambicioznijih ciljeva za 2035. godinu, i to najmanje 30% smanjenja u proizvodnji i 50% smanjenja u maloprodaji, restoranima i domaćinstvima.
Za samo mesec dana u okviru pilot projekta „Otpad od hrane za zelenu energiju“ tri ugostiteljska objekta u Beogradu su preradom ostataka hrane u biogas i kompost uspela da ostvare uštedu od 4 tone ugljen-dioksida. To je jednako količini koju apsorbuje 190 stabala tokom godinu dana. Iz resornog ministarstva najavljuju da bi od jeseni mnogo više hotela, restorana i kafića trebalo da se uključi u ovaj projekat, kao i da će raditi na zakonskoj regulativi kako bi se u narednom periodu ova vrsta otpada zbrinjavala na odgovarajući način.
i2 portal