U regiji Lindesnes, pet i po metara ispod površine okeana u južnoj Norveškoj, restoran Under, nagrađen Michelin zvezdicom, jedna je od najjedinstvenijih atrakcija na svetu.
„Možda postoje i druga mesta gde možete uživati u hrani pod vodom – ali ona izgledaju kao akvarijumi u poređenju sa restoranom „Under“ – kažu oni koji su ga posetili.
Sa prostorom koji prima 90 gostiju, na površini od oko 500 kvadratnih metara, ovaj podvodni restoran je najveći te vrste na svetu. Upečatljiva arhitektura, prelep enterijer i gurmanska hrana učinili su „Under“ međunarodnom senzacijom.
Toliko da ga je prestižni časopis Forbes nazvao „jednim od najznačajnijih restorana novijeg doba“ i pohvalio „degustacioni meni od 18 jela najfinijih nordijskih proizvoda“ prilikom njegovog otvaranja 2019. godine.
Godine 2020, restoran je takođe dobio jednu Michelin zvezdicu, koju drži do danas.
Doživljaj za sva godišnja doba
Kao i mnoge druge spektakularne zgrade u Norveškoj i šire, restoran Under projektovao je norveški arhitektonski tudio Snøhetta Rukovodilac projekta Rune Grasdal objasnio je da je najzahtevniji deo procesa bio uklanjanje svega što nije bilo bitno za koncept.
„Proveli smo mnogo vremena pojednostavljujući ga. Funkcija zgrade je da ljude spusti na morsko dno na bezbedan i lak način. Mora biti u stanju da izdrži sile prirode – pritisak vode, talase i loše vreme“, kaže on i nastavlja:
„Sneheta je takođe obezbedila restoranu Under nameštaj, paletu boja, tekstil i druge detalje enterijera.“
Nije ni čudo što je restoran osvojio nagradu Wallpaper* Design Awards 2020 za najbolji novi restoran.
Veliki stakleni zid vam omogućava da vidite jata riba koja se okupljaju oko strukture. Takođe imate neobično zadovoljstvo da posmatrate kako kiša udara o površinu okeana – odozdo!
„To je jedinstveno iskustvo bez obzira na godišnje doba i vreme. Očigledno je sjajno biti ovde po olujnom vremenu, ali je i prelepo kada sunce stvara fantastične šare boja na površini. Iskustvo će varirati u zavisnosti od doba dana i godine“, kaže Grasdal.
Lokalni delikatesi
Unutar restorana, atmosfera je bezbedna, prijatna i topla, sa istaknutim detaljima od lokalnog hrasta.
Glavni kuvar Bernt Sætre poseban fokus stavlja na elemente koji se nalaze odmah iza prozora. On pristupa lokalnom okruženju i sastojcima sa edukativne perspektive i kombinuje vrednosti prisustva, raznolikosti i tradicije u svojoj kuhinji – koristeći „dvogled“, kao da zaviruje u sopstvenu ostavu prirode.
Godine 2024, Under je ponovo otvoren sa potpuno novim konceptom, ali filozofija ostaje ista kao i ranije: pružiti gostima jedinstveno iskustvo i predstaviti lokalne sastojke iz južne Norveške.
„Fit meni je sezonski i sastoji se od 10-12 jela“, kaže glavni kuvar Setre.
i2 portal