Parmezan kao valuta poverenja – spoj tradicije, finansija i jedinstvene bankarske prakse
U srcu Italije, u regiji Emila-Romagna, poznatoj po svojoj bogatoj gastronomskoj tradiciji, postoji banka koja posluje na neobičan, ali izuzetno praktičan način. Naime, prihvata kolutove parmezana kao zalog za kredite. Reč je o banci Credito Emiliano, poznatijoj kao Credem, koja već decenijama nudi ovu specifičnu uslugu proizvođačima sira, čuvajući pritom hiljade kolutova slavnog Parmigiano Reggiana u specijalizovanim trezorima.
Kolut parmezana, koji može da teži i do 40 kilograma, nije samo gastronomski luksuz, već i prava mala dragocenost. Njegova vrednost na tržištu može dostići nekoliko stotina evra po komadu, a zbog strogih standarda proizvodnje i dugotrajnog sazrevanja, parmezan se smatra sigurnim i stabilnim sredstvom obezbeđenja.
Proizvođači parmezana često se suočavaju sa finansijskim izazovima dok čekaju da sir sazri – što može da potraje i do dve godine. Upravo tu na scenu stupa banka. Nudeći kredite u zamenu za kolutove sira, banka omogućava malim i srednjim proizvođačima da održe likvidnost i nastave sa proizvodnjom bez prekida. Kolutovi ostaju u bankarskim skladištima dok ne dostignu zrelost, a u tom periodu se pažljivo čuvaju, nadgledaju i osiguravaju.
Ova praksa nije samo zanimljiva anegdota iz sveta bankarstva, već i primer kako tradicija i moderna ekonomija mogu uspešno da se povežu. Parmezan u ovom kontekstu postaje mnogo više od prehrambenog proizvoda – on je simbol poverenja, vrednosti i lokalnog identiteta.
U periodu kada su globalne finansije sve apstraktnije, primer iz Italije podseća da je i dalje neophodan čvrst temelj između ljudi, biznisa i banaka.
i2 portal