U Danskoj koriste talog od kafe da bi uzgajali bukovače

Dok mnogi misle da je talog od kafe beskoristan, reciklirajući ga možete u svom domu da gajite jestive pečurke. Ceo proces traje mesec dana.

Danci, koji su veliki ljubitelji i potrošači kafe, otkrili su da se u talogu nalaze vredni sastojci i zato ga koriste. Ohlađeni talog mešaju sa micelijumom, vegetativnim delom gljive (kod nas možete da ga nabavite u udruženju pečurkara). Zatim se tri nedelje drže na toplom, tamnom mestu, da bi simulirali tlo gde inače rastu. Potom se na nedelju dana premeštaju u hladnije prostorije sa više svetlosti, ali i više vlage. Tada počinju da niču bukovače.

Najidealniji talog je talog od espresso kafe, pošto je suvlji od ostalih.

Što se tiče berbe bukovača, znaćete da su zrele kada vidite da su se kape gljiva poravnale. Počinju sa rastom u obliku levka, da bi im na kraju vrhovi postali ravniji.

i2 portal

podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn
Email
Pinterest

Najnovije

Kultura

Premijera mjuzikla „Balkan Ekspres“

„Balkan ekspres“ kultno delo Gordana Mihić, četiri decenije, nakon što je snimljen istoimeni film biće premijerno izvedeno u formi  mjuzikla u petak i subotu uveče,

Preporučujemo

Četiri ponašanja koja razaraju vezu ili brak

Istraživanjima su definisana kontraproduktivna ponašanja koja negativno utiču na partnerske odnose i predstavljaju jasne prediktore razvoda braka/prekida partnerskog odnosa. U svakom partnerstvu će se neka od ovih