Turski Savet za poljoprivredu i prehrambenu politiku predlaže ukidanje all inclusive aranžmana u hotelima, i da se umesto švedskih stolova uvedu „a la carte“ meniji – na taj način bi gosti naručivali samo ono što stvarno mogu da pojedu.
Cilj je smanjenje bacanja hrane. Ova ideja je zasnovana na podacima Fondacije za sprečavanje rasipanja hrane, prema kojima se godišnje baca oko 23 miliona tona hrane, a čak 35% voća i povrća nikada i ne stigne do potrošača. Ističe se da čak polovina porcija za doručak, u okviru „all inclusive“ sistema, završi u kanti za otpad.
Prema izveštaju, sveobuhvatni sistem „all inclusive“, doveo je do enormnog rasipanja hrane – između 220 i 400 g hrane po osobi dnevno, što hotelskoj industriji donosi gubitke od oko 50 milijardi turskih lira (1,5 milijardi dolara).
Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva je pokrenulo inicijativu da ispita uticaj otvorenih švedskih stolova u hotelima, uključujući pitanja kao što su dizajn menija, upravljanje zalihama hrane, veličina porcija, pa čak i dekroacija hrane. Planiraju se obuke zaposlenih, evaluacija procesa serviranja, predlozi mera za smanjenje rasipanja, kao i eventualne sankcije za sve une koji ne uvedu mere za sprečavanje smanjenja otpada.
Takođe, to je deo šire strategije da se do 2028.godine privuče 80 miliona turista, uz promovisanje alternativnih vidova turizma – gastronomski, kulturni, medicinski – umesto oslanjanja na samo model all-inclusive.
i2 portal