Trendovi u ishrani za 2025. godinu

Za 2025. godinu se očekuje nekoliko ključnih trendova u ishrani, koji se razvijaju putem tehnoloških inovacija, dok se istovremeno vodi računa o ekološkom aspektu, ali i zdravom načinu života. Da li to znači da ćemo više vremena posvetiti zdravijim obrocima? Bilo bi dobro.

Održiva ishrana

Potrošači će sve više birati proizvode koji imaju minimalan uticaj na životnu sredinu, kao što su biljke, biljni proteini i inovacije, poput laboratorijski uzgojenog mesa. Takođe, popularnost „zero waste“ pristupa raste, što podrazumeva smanjenje otpada od hrane.

Biljna i fermentisana hrana

Biljna ishrana postaje dominantnija, ne samo zbog veganske i vegetarijanske opcije, već i zbog sve veće popularnosti fermentisanih proizvoda, koji podržavaju zdravlje mikrobioma, kao što su kimči, miso i kefir.

Tehnologija u ishrani

Upotreba veštačke inteligencije za personalizaciju ishrane, analiza mikrobioma i optimizacija dijeta biće u porastu. Takođe, 3D štampanje hrane i biotehnološke inovacije mogu unaprediti proizvodnju hrane u budućnosti.

Zdravlje i funkcionalna ishrana

Očekuje se rast potrošnje funkcionalnih namirnica, koje imaju benefit za zdravlje, poput proizvoda sa visokim sadržajem vlakana, antioksidanata, probiotika, prebiotika i adaptogena.

Bezglutenska i specijalizovana ishrana

S obzirom na porast intolerancije na gluten i laktozu, potražnja za alternativama kao što su bezglutenske žitarice, biljna mleka nastaviće da raste.

Inovacije u pakovanju i dostavi hrane

Uzevši u obzir održivost, u ovoj godini će fokus biti na ekološki prihvatljive ambalaže, poput onih napravljenih od recikliranih ili biorazgradivih materijala. Takođe, dostava hrane putem novih tehnologija, uključujući automatizovane sisteme, može da postane uobičajena.

Lokalna i sezonska hrana

Kupovina lokalno proizvedene hrane ostaće i dalje popularna, kako bi se smanjio ekološki otisak i podržala lokalna privreda, dok se istovremeno favorizuje sezonska hrana koja je bogata nutrijentima.

Ovi trendovi ukazuju na to da će ishrana postati još više prilagođena potrebama zdravlja, zdravijoj životnoj sredini i novim tehnologijama.

i2 portal

podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn
Email
Pinterest

Najnovije

Ona

Kafa usporava starenje kod žena

Nije novost da kafa može imati koristi za zdravlje, posebno ako se konzumira umereno i redovno – pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i

Preporučujemo

Šta je rust-out i zašto se javlja?

Rust-out je stanje emocionalne i mentalne iscrpljenosti koje nastaje kada osoba oseća dosadu, frustraciju i nedostatak svrhe u svom poslu ili svakodnevnim aktivnostima. Dok burnout

Trendovi

Jacquemus Beach Club u Monte Carlu

Jacquemus stiže u Monaco kako bi proslavio duh Rivijere. Od 1930-ih, hotel Monte Carlo Beach– koji se sastoji od 40 soba i apartmana izvrsno dizajniranih