TasteAtlas predstavio listu najboljih i najgorih jela u Srbiji

Internet stranica TasteAtlas, koja se bavi predstavljanjem tradicionalnih jela i specijaliteta iz raznih delova sveta, sada je objavila listu najboljih i najgorih jela u Srbiji.

Kao najbolje srpsko jelo, na prvom mestu se nalaze pazarske mantije, sa ocenom 4.7 od mogućih 5. Tajna kvaliteta pazarskih mantija strogo je čuvana, a stručnjaci tvrde da se krije u autentičnosti domaćih proizvoda i najkvalitetnijem mesu.

Na drugom se nalazi svrljiški belmuž, sa ocenom 4.7 od mogućih 5. Belmuž je jednostavan delikates koji se pravi od mladog ovčijeg sira i kukuruznog ili pšeničnog brašna, poznat po bogatom ukusu i kaloričnoj vrednosti.

Na trećem je komplet lepinja, sa ocenom 4.6 od mogućih 5. To je jedno od najpoznatijih jela zapadne Srbije, gde se smatra pravim kulinarskim blagom, i  nezaobilazan je deo tradicionalnog doručka i omiljen među ljubiteljima „jake“ hrane.

Na četvrtom mestu je leskovački voz, zatim slede sarma, perkelt, bela čorba, pasulj, pljeskavica i na 10.mestu urnebes salata, sa ocenom 4.3.

Najgora jela

Najgore rangirano jelo je živa pljeskavica, sa ocenom 2.9, a na drugom se nalazi čorba od spanaća sa ocenom 3.2. Na trećem mestu se nalaze rezanci sa makom, sa ocenom 3.2 od mogućih 5. Više o najgorim jelima pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Srpska kuhinja je spoj različitih uticaja, pre svega balkanskih, osmanskih, austrougarskih i mediteranskih, što joj daje poseban karakter i raznovrsnost ukusa. Osnovne namirnice poput mesa, povrća, sira i testa čine osnovu mnogih tradicionalnih jela, dok se procesi pripreme često oslanjaju na sporo kuvanje, pečenje i dimljenje, što doprinosi bogatstvu aroma.

Veliki deo srpske kulinarske tradicije čine obroci pripremljeni za posebne prilike, kao što su slave, Božić, Uskrs i druga slavlja. Svaka od ovih prilika nosi sa sobom specifične recepte i rituale koji se vekovima prenose unutar porodica. Pored toga, srpska kuhinja je poznata po gostoprimstvu, gde se svaki gost dočekuje bogatom trpezom i autentičnim specijalitetima.

i2 portal / TU

podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn
Email
Pinterest

Najnovije

Kultura

„Avatar 3“ stiže u decembru ove godine

Nakon brojnih odlaganja i gotovo decenije u stvaranju nastavka, fanovi širom sveta konačno mogu da upišu datum u svoje kalendare – treći deo svetskog hita

Trendovi

Selena Gomez lansira svoj prvi parfem

„Neka od mojih najlepših sećanja su iz perioda kada sam ga stvarala“, rekla je Gomez o razvoju Rare Eau de Parfum, koji će biti dostupan

Preporučujemo

Kako je nastao brend Alo Yoga

Alo Yoga nije samo odeća, to je filozofija pokreta, balansa i stila. Iza brenda koji obožavaju poznate ličnosti stoji priča o strasti, strateškom razvoju i