TasteAtlas predstavio listu najboljih i najgorih jela u Srbiji

Internet stranica TasteAtlas, koja se bavi predstavljanjem tradicionalnih jela i specijaliteta iz raznih delova sveta, sada je objavila listu najboljih i najgorih jela u Srbiji.

Kao najbolje srpsko jelo, na prvom mestu se nalaze pazarske mantije, sa ocenom 4.7 od mogućih 5. Tajna kvaliteta pazarskih mantija strogo je čuvana, a stručnjaci tvrde da se krije u autentičnosti domaćih proizvoda i najkvalitetnijem mesu.

Na drugom se nalazi svrljiški belmuž, sa ocenom 4.7 od mogućih 5. Belmuž je jednostavan delikates koji se pravi od mladog ovčijeg sira i kukuruznog ili pšeničnog brašna, poznat po bogatom ukusu i kaloričnoj vrednosti.

Na trećem je komplet lepinja, sa ocenom 4.6 od mogućih 5. To je jedno od najpoznatijih jela zapadne Srbije, gde se smatra pravim kulinarskim blagom, i  nezaobilazan je deo tradicionalnog doručka i omiljen među ljubiteljima „jake“ hrane.

Na četvrtom mestu je leskovački voz, zatim slede sarma, perkelt, bela čorba, pasulj, pljeskavica i na 10.mestu urnebes salata, sa ocenom 4.3.

Najgora jela

Najgore rangirano jelo je živa pljeskavica, sa ocenom 2.9, a na drugom se nalazi čorba od spanaća sa ocenom 3.2. Na trećem mestu se nalaze rezanci sa makom, sa ocenom 3.2 od mogućih 5. Više o najgorim jelima pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Srpska kuhinja je spoj različitih uticaja, pre svega balkanskih, osmanskih, austrougarskih i mediteranskih, što joj daje poseban karakter i raznovrsnost ukusa. Osnovne namirnice poput mesa, povrća, sira i testa čine osnovu mnogih tradicionalnih jela, dok se procesi pripreme često oslanjaju na sporo kuvanje, pečenje i dimljenje, što doprinosi bogatstvu aroma.

Veliki deo srpske kulinarske tradicije čine obroci pripremljeni za posebne prilike, kao što su slave, Božić, Uskrs i druga slavlja. Svaka od ovih prilika nosi sa sobom specifične recepte i rituale koji se vekovima prenose unutar porodica. Pored toga, srpska kuhinja je poznata po gostoprimstvu, gde se svaki gost dočekuje bogatom trpezom i autentičnim specijalitetima.

i2 portal / TU

podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn
Email
Pinterest

Najnovije

Preporučujemo

Šta je rust-out i zašto se javlja?

Rust-out je stanje emocionalne i mentalne iscrpljenosti koje nastaje kada osoba oseća dosadu, frustraciju i nedostatak svrhe u svom poslu ili svakodnevnim aktivnostima. Dok burnout

Trendovi

Jacquemus Beach Club u Monte Carlu

Jacquemus stiže u Monaco kako bi proslavio duh Rivijere. Od 1930-ih, hotel Monte Carlo Beach– koji se sastoji od 40 soba i apartmana izvrsno dizajniranih

Preporučujemo

Noćni voz od Rima do Azurne obale

Espresso Riviera vraća se na šine nakon uspešne letnje sezone prošle godine. Sa lenjim letnjim danima pred vratima, dugo, opušteno putovanje vozom između dve prelepe