Nova studija ističe iznenađujući potencijal kamember (camembert) sira
Alchajmerova bolest i pad kognitivnih sposobnosti mogli bi da budu na odstojanju, ako unesete više kamember sira u vašu ishranu, sugeriše nova studija, objavljena u časopisu Neuroscience Research. Studija je otkrila da bi ovaj sir mogao da ima iznenađujući potencijal za jačanje mozga.
Hrana sa visokim sadržajem masti je data miševima, koji su imali smanjenu kognitivnu funkciju, a kada je u ishranu dodat kamember sir, ove funkcije su se poboljšale. To se dešava zbog sadržaja miristamida u siru.
Jedinjenja miristamida u studiji su podržala funkciju mozga i memoriju, poboljšanjem količine neurotrofnog faktora koji potiče iz mozga, proteina poznatog pod nazivom BDNF (neurotrofni moždani faktor).
Ovaj protein igra ključnu ulogu u zaštiti mozga i formiranju sinapsi, a istraživači sugerišu da može poboljšati kognitivne funkcije, promovišući stvaranje novih neurona u mozgu. Doza miristamida od 10 mg po kilogramu značajno je poboljšala kognitivne performanse kod miševa, poboljšavajući njihovu sposobnost da prepoznaju nove lokacije i nove objekte.
Ovo jedinjenje i sir bi mogli da „ublaže kognitivni pad“, posebno povezan sa ishranom koja sadrži visoki sadržaj masti. Istraživači su podelili zaključak: „Poboljšanje kognitivnih funkcija zahvaljujući kamember siru može se pripisati miristamidu, zajedno sa drugim amidima masnih kiselina, kao što je oleamid. Prethodno istraživanje podržava hipotezu da peptidi iz mleka i amidi masnih kiselina zajedno poboljšavaju kognitivne funkcije„.
Zbog toga, sledeći put kada poželite nešto da grickate, uzmite sir.
i2 portal