Prva žena suši majstor koja je dobila Mišlenovu zvezdicu

Čizuko Kimura je postala prva žena na svetu koja je osvojila Mišlenovu zvezdicu kao suši majstor, ispunjavajući obećanje koje je dala svom suprugu da će nastaviti njegovo nasleđe.

Pedesetčetvorogodišnja japanska kuvarka je povratila Mišlenovu zvezdicu koju je njen pokojni suprug Šunei Kimura osvojio pre tri godine za njihov restoran Suši Šunei u Parizu.

Za Šuneija, zvezda je bila ostvarenje sna. Međutim, radost je bila kratkog veka. Umro je od raka samo tri meseca kasnije, u junu 2022. godine, u 65. godini. Sledeće godine, restoran u srcu Monmartra je izgubio svoju zvezdicu.

Kimura je insistirala da je nova zvezda i dalje zasluga njenog muža.

„Da Šunei nikada nije dobio zvezdicu, ne bih bila posebno vezana za dobijanje jedne“, rekla je.

„Ali on je bio ponosan što je njegov restoran prepoznat. Tako da mi je ova zvezda postala veoma važna“.

Mišlen je blistao u svojim hvalospevima, rekavši da je „senzualno putovanje zagarantovano zahvaljujući veštini kojom se nigiri pravi, upotrebi i obradi vrhunske ribe i suptilnim začinima“.

Ali Čizuko Kimura nikada nije težila da postane vrhunski kuvar, već je počela da se bavi ovim poslom tek kada je njen muž, koji je decenijama radio u Francuskoj, odlučio da otvori svoj restoran.

„Već je bio bolestan u to vreme i tada sam počela da mu pomažem. Radila sam kao turistički vodič i izgubila sam posao zbog kovida“, rekla je.

Učila je pored njega kako da seče ribu, kuva pirinač i kako da vodi restoran, dok se brinula o njemu dok je bio sve bolesniji.

„Bila sam sve bolja iz dana u dan i još uvek treniram slobodnim danima. Uvek učim“, rekla je, putujući nazad u Japan kada god može da nastavi obuku tamo.

Nakon smrti svog muža, Kimura je preuzela vođstvo restorana.

Ojačala je svoj tim zapošljavanjem majstora sušija Takešija Morooke, usavršila je iskustvo obroka dodavanjem „cunamija“ (malih predjela koja se obično služe sa sakeom) na meni, izmenila je recept za pirinač i ažurirala opremu za kuvanje.

Tri godine kasnije, Suši Šunei je povratio svoju Mišelinovu zvezdicu.

„Moj prvi cilj je da zadržim ovu zvezdu“, rekao je Kimura, „a da bismo je zadržali, moramo se truditi da ponudimo još bolju uslugu i osiguramo besprekoran kvalitet.“

Tradicionalno, da bi se postalo majstor sušija, potrebno je najmanje 10 godina šegrtovanja. Kimura je dobila svoju zvezdu za samo pet godina.

Ako ovo priznanje može da inspiriše ili ohrabri druge žene, biću veoma srećna“, rekla je.

I tu se ne zaustavlja. Njen cilj je sada da nadmaši dostignuća svog muža kao počast njegovom radu i sećanju na njega.

i2 portal

podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn
Email
Pinterest

Najnovije

Preporučujemo

Fontana u Italiji iz koje teče vino

Fontane su oduvek bile deo folklora i urbanih mitova iz različitih razloga; neke postoje čisto estetski, neke ostvaruju želje, a iz nekih teče vino. Da,

Preporučujemo

Otvoren prvi Orient Express hotel u srcu Rima

Kultna kompanija za luksuzne vozove, u vlasništvu francuskog brenda ugostiteljstva Accor, upravo je otvorila svoj prvi hotel ikada. Smešten u palati iz 17. veka u