Modni trendovi se često zadrže samo par meseci, ili eventualno jednu sezonu, dok trendovi vezani za hranu traju mnogo duže. U poslednjih nekoliko meseci, jedan od takvih trendova je zaludeo ceo svet, a reč je o čokoladi.
Fenomen Dubai čokolade je privukao pažnju i brojnih brendova koji proizvode slatkiše, i koji su u stalnu ponudu uvrstili i ovu čokoladu. Pre nekoliko dana je u nemačkom gradu Ahenu ogroman broj ljudi opremljen stolicama za kampovanje i kišobranima čekao u redu, ali ne da bi kupio najnoviji model iPhonea, već da bi probali čokoladu. Naime, čuveni švajcarski proizvođač čokolade „Lindt“ je u svoju ponudu uvrstio i ovaj slatkiš.
Kako je nastala Dubai čokolada?
Sara Hamuda, koja živi u Dubaiju je 2021.godine pokrenula brend „Fix Dessert Chocolatier“ u momentu dok je bila trudna, i želela je da napravi nešto više od obične čokoladne poslastice. Ni sama Sara nije mogla ni da pomisli da će jako brzo da krene pomama za čokoladom i da će prodaja sa jednocifrenog broja da skoči na 500. Hamuda kaže da se čokolade rasprodaju za svega nekoliko minuta. „Da budem iskrena, ni u jednom trenutku nisam mogla da pomislim da će ovo postati globalno. Javljaju nam se ljudi od Kanade, preko Argentine, do Rumunije.“ Čokolade se ručno prave, uključujući i šareni dizajn na svakoj od njih. Sara otkriva da je tajna njene čokolade prepoznaljivi kalup koji koristi za oblikovanje i pakovanje. Deo privlačnosti čokolada su i kreativna imena, koje smišlja njen suprug.
Kako da napravite ovu čokoladu
Za pravljenje Dubai čokolade vam je potrebno svega šest sastojaka. Pravi se od kombinacije mlečne i crne čokolade, kadaifa, neslanog putera, pistać putera i tahinija.
Priprema:
Stavite u tiganj oko dve kašike neslanog putera da se otopi, a zatim dodajte oko 200 gr seckanog kadaifa i pržite dok ne postane hrskav. U mikrotalasnoj pećnici otopite seckanu čokoladu (oko 120 gr mlečne i 120 grama tamne). Kada se čokolada otopi, sipajte je pažljivo u kalup za čokoladu i stavite u frižider na 10 minuta. U činiji pomešajte kadaif, pola šolje putera od pistaća i 1/4 šolje tahinija. Izvadite stegnutu čokoladu, namažite ovim filom, a zatim prelijte ostatkom čokolade. Ostavite u frižideru da se stegne oko sat vremena. Izvadite iz kalupa, i vaša čokolada je spremna za degustaciju.
i2 portal