Restoran De Kas, smešten u srcu Amsterdama, u obnovljenom stakleniku iz 1926.godine, prepoznat je širom Evrope kao pionir održive gastronomije.
Koncept restorana se zasniva na jednostavnoj, ali snažnoj ideji: ako ne možemo sami da uzgojimo, nećemo ni poslužiti. Restoran ima sopstvene organske bašte, smeštene tik uz objekat i na dodatnoj farmi u blizini Amsterdama. Više od 300 različitih biljnih vrsta: od aromatičnog začinskog bilja, do manje poznatih sorti povrća, uzgaja se bez pesticida i veštačkih đubriva.
„Naši kuvari svakog jutra beru sveže sastojke direktno iz bašte. Nije važna samo svežina, bitno je i da je održivo“ kaže glavni kuvar i kreativni direktor restorana Wim de Jong.
Minimalan otpad i lokalna saradnja
Osim što sami proizvode najveći deo namirnica, De Kas sarađuje isključivo s lokalnim proizvođačima koji dele iste vrednosti održivosti. Otpad u kuhinji sveden je na minimum, zahvaljujući pažljivo isplaniranim jelovnicima, koji se svakodnevno menjaju u skladu sa sezonskom pomudom.
Organski otpad kompostira se i koristi kao prirodno đubrivo za vrtove restorana, dok se voda za navodnjavanje prikuplja iz kišnice. Flaširana voda i plastika gotovo da ne postoje u ponudi – umesto toga, gostima se služi filtrirana voda iz lokalnog sistema.
Arhitektura i energija: obnova sa svrhom
Sam prostor restorana je priča za sebe. De Kas je smešten u istorijskom stakleniku, nekada delu amsterdamskih gradskih rasadnika. Umesto da se sruši, zgrada je obnovljena i pretvorena u energetski efikasan restoran, sa prirodnim svetlom, ventilacijom i solarnim panelima.
Ovaj spoj arhitektonske baštine i moderne održivosti ne samo da smanjuje potrošnju energije, već stvara jedinstveno gastronomsko iskustvo.
Za osoblje restorana, održivost nije marketinški trik, već način života. Tim edukuje goste o poreklu hrane, važnosti biodiverziteta i ekološke odgovornosti. Redovno organizuju radionice, obilaske bašti i saradnje sa školama i zajednicama.
„Naša misija je da pokažemo da vrhunska kuhinja može biti i etička. Održivost nije kompromis ukusa – to je njegov izvor„, zaključuje De Jong.
i2 portal