Svake godine, 30. januara, ljubitelji peciva širom sveta obeležavaju Svetski dan kroasana, posvećen slavljenju ovog prepoznatljivog delikatesa. Iako se kroasan danas smatra simbolom francuske gastronomije, njegovo poreklo vodi u dalju prošlost, dok ukus uspešno odoleva vremenu.
Dok uz novi zalogaj ukusnog, tek ispečenog kroasana maštate o šetnji ulicama Pariza, sigurno vam ne bi palo na pamet da je kroasan nastao u Austriji. Davne 1683. godine, Beč je bio pod opsadom Turaka. Dok se na zidinama smenjivala straža, u pekarama širom ovog grada mesila su se peciva.
Kako su se pekari, ujutro u gradu prvi ustajali, prvi su i primetili da Osmanlije organizuju napad i alarmirali su grad. Tako su uveliko pridoneli odbrani i spašavanju Beča. U znak sećanja na taj događaj napravili su kroasan i oblikovali ga, prema turskom simbolu, kao polumesec.
U Francuskoj je kroasan postao poznat zahvaljujući supruzi Luja XVI, Mariji Antoaneti, ćerki austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo su Francuzi zbog njegovog oblika preimenovali u Croissant de lune. Danas kroasan spada među klasične sastojke francuskog doručka.
i2 portal