Danas se obeležava Svetski dan kroasana

Svake godine, 30. januara, ljubitelji peciva širom sveta obeležavaju Svetski dan kroasana, posvećen slavljenju ovog prepoznatljivog delikatesa. Iako se kroasan danas smatra simbolom francuske gastronomije, njegovo poreklo vodi u dalju prošlost, dok ukus uspešno odoleva vremenu.

Dok uz novi zalogaj ukusnog, tek ispečenog kroasana maštate o šetnji ulicama Pariza, sigurno vam ne bi palo na pamet da je kroasan nastao u Austriji. Davne 1683. godine, Beč je bio pod opsadom Turaka. Dok se na zidinama smenjivala straža, u pekarama širom ovog grada mesila su se peciva.

Kako su se pekari, ujutro u gradu prvi ustajali, prvi su i primetili da Osmanlije organizuju napad i alarmirali su grad. Tako su uveliko pridoneli odbrani i spašavanju Beča. U znak sećanja na taj događaj napravili su kroasan i oblikovali ga, prema turskom simbolu, kao polumesec.

U Francuskoj je kroasan postao poznat zahvaljujući supruzi Luja XVI, Mariji Antoaneti, ćerki austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo su Francuzi zbog njegovog oblika preimenovali u Croissant de lune. Danas kroasan spada među klasične sastojke francuskog doručka.

i2 portal

podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn
Email
Pinterest

Najnovije

Ona

Kafa usporava starenje kod žena

Nije novost da kafa može imati koristi za zdravlje, posebno ako se konzumira umereno i redovno – pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i

Preporučujemo

Šta je rust-out i zašto se javlja?

Rust-out je stanje emocionalne i mentalne iscrpljenosti koje nastaje kada osoba oseća dosadu, frustraciju i nedostatak svrhe u svom poslu ili svakodnevnim aktivnostima. Dok burnout

Trendovi

Jacquemus Beach Club u Monte Carlu

Jacquemus stiže u Monaco kako bi proslavio duh Rivijere. Od 1930-ih, hotel Monte Carlo Beach– koji se sastoji od 40 soba i apartmana izvrsno dizajniranih