TasteAtlas predstavio listu najboljih i najgorih jela u Srbiji

Internet stranica TasteAtlas, koja se bavi predstavljanjem tradicionalnih jela i specijaliteta iz raznih delova sveta, sada je objavila listu najboljih i najgorih jela u Srbiji.

Kao najbolje srpsko jelo, na prvom mestu se nalaze pazarske mantije, sa ocenom 4.7 od mogućih 5. Tajna kvaliteta pazarskih mantija strogo je čuvana, a stručnjaci tvrde da se krije u autentičnosti domaćih proizvoda i najkvalitetnijem mesu.

Na drugom se nalazi svrljiški belmuž, sa ocenom 4.7 od mogućih 5. Belmuž je jednostavan delikates koji se pravi od mladog ovčijeg sira i kukuruznog ili pšeničnog brašna, poznat po bogatom ukusu i kaloričnoj vrednosti.

Na trećem je komplet lepinja, sa ocenom 4.6 od mogućih 5. To je jedno od najpoznatijih jela zapadne Srbije, gde se smatra pravim kulinarskim blagom, i  nezaobilazan je deo tradicionalnog doručka i omiljen među ljubiteljima „jake“ hrane.

Na četvrtom mestu je leskovački voz, zatim slede sarma, perkelt, bela čorba, pasulj, pljeskavica i na 10.mestu urnebes salata, sa ocenom 4.3.

Najgora jela

Najgore rangirano jelo je živa pljeskavica, sa ocenom 2.9, a na drugom se nalazi čorba od spanaća sa ocenom 3.2. Na trećem mestu se nalaze rezanci sa makom, sa ocenom 3.2 od mogućih 5. Više o najgorim jelima pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Srpska kuhinja je spoj različitih uticaja, pre svega balkanskih, osmanskih, austrougarskih i mediteranskih, što joj daje poseban karakter i raznovrsnost ukusa. Osnovne namirnice poput mesa, povrća, sira i testa čine osnovu mnogih tradicionalnih jela, dok se procesi pripreme često oslanjaju na sporo kuvanje, pečenje i dimljenje, što doprinosi bogatstvu aroma.

Veliki deo srpske kulinarske tradicije čine obroci pripremljeni za posebne prilike, kao što su slave, Božić, Uskrs i druga slavlja. Svaka od ovih prilika nosi sa sobom specifične recepte i rituale koji se vekovima prenose unutar porodica. Pored toga, srpska kuhinja je poznata po gostoprimstvu, gde se svaki gost dočekuje bogatom trpezom i autentičnim specijalitetima.

i2 portal / TU

podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn
Email
Pinterest

Najnovije

Ona

Kafa usporava starenje kod žena

Nije novost da kafa može imati koristi za zdravlje, posebno ako se konzumira umereno i redovno – pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i

Preporučujemo

Šta je rust-out i zašto se javlja?

Rust-out je stanje emocionalne i mentalne iscrpljenosti koje nastaje kada osoba oseća dosadu, frustraciju i nedostatak svrhe u svom poslu ili svakodnevnim aktivnostima. Dok burnout

Trendovi

Jacquemus Beach Club u Monte Carlu

Jacquemus stiže u Monaco kako bi proslavio duh Rivijere. Od 1930-ih, hotel Monte Carlo Beach– koji se sastoji od 40 soba i apartmana izvrsno dizajniranih