Balkanski doručak je najzdraviji doručak za 2025.godinu

Znate kako kažu: Doručak je najvažniji obrok u danu. Ali ako vam je dosadio tost i ovsena kaša, možda je vreme da počnete da razmišljate o nečem novom, a magazin Vogue piše da je za 2025. najbolja opcija balkanski doručak.

Šta je balkanski doručak?
Iako je široko definisan poreklom iz regiona Balkana, kao i uvek sa TikTok trendovima, najbolje je uzeti sve implikacije autentičnosti sa malo rezerve.Balkaski doručakje ono što ljudi u nekim, ali ne u svim balkanskim zemljama tradicionalno konzumiraju. Uključena hrana obično je cela i/ili sirova: sirovo povrće, hleb, meso i sir. „Sjajno je započeti dan povrćem, mesom, sirom, jajima i malo ugljenih hidrata od celog zrna,“ kaže Helena Barham, nutricionista, praktičar funkcionalne medicine i osnivač Nourish&Be. „Sadržaj proteina i vlakana doprinosi sitosti, tako da pomaže da se spreči gubitak energije sredinom jutra, održavajući vas zadovoljnim do ručka.

Jedna od ključnih karakteristika balkanskog doručka koji je preplavio društvene mreže je „izbirljivi“ stil serviranja u stilu specijaliteta. Balkanski doručak zahteva malo ili nimalo kuvanja ili kreativnog doprinosa.

 

Ostavi lonce i tiganje
Sveže povrće, pre svega paprika i paradajz, glavni su deo balkanskog doručka, što je dobra vest na frontu vlakana. „Vlakna su generalno odlična za creva, a većina stanovništva ne jede dovoljno vlakana ili povrća“, kaže Barham. Ako želite da budete autentični, izbacite nož i dasku za sečenje i naseckajte celo voće (semenke su uključene). „Volim da započnem dan sa sirovim povrćem, posebno leti kada je toplije vreme“, kaže Barham. „Pomozite crevima tako što ćete pravilno žvakati hranu, posebno sirovo povrće, za koje je potrebno malo više truda da naša tela svare. Ja bih [takođe] odlučila da ga stavim u sok od limuna da pomognem varenju.“

Malo manje privlačno? Sirovi beli luk, kog neki obožavaoci vole da uključe. Ali prema Barhamovoj, ako možete da konzumirate sirovi luk, sumpor će vam dobro doći. „Sirovi luk može imati dodatne prednosti u odnosu na kuvani luk, jer su neki od njegovih hranljivih sastojaka (vitamini i antioksidansi) iscrpljeni tokom procesa kuvanja“, kaže ona. „Sirovi luk ima veći nivo jedinjenja sumpora, koji su odlični za detoksikaciju i regulaciju šećera u krvi.

Oslonite se na fermentisanu hranu
Ako je vaš novogodišnji cilj da bolje vodite računa o zdravlju creva, biće vam drago da čujete da su fermentisani kiseli krastavci i kefir, koji su svi prepuni korisnih bakterija za uspostavljanje bolje ravnoteže u vašem crevnom mikrobiomu, ključni za balkanski doručak. Dodatak slanog sira koji je po ukusu i teksturi sličan feti, predstavlja još dobrih vesti na frontu fermentacije.

Ali pazite na dodatni šećer…
Iako kiseli krastavci mogu biti zdrav dodatak vašem obroku, mnoge sorte koje se kupuju u prodavnici sadrže mnogo dodatog šećera. Ako ne želite da pravite sami, onda pazite na etikete na kojima piše nula ili nizak nivo šećera. Isto važi i za još jednu balkansku hranu, suhomesnate proizvode, koji su, osim što su visoko obrađeni, često puni skrivenog šećera. Ako želite da budete tradicionalni, dodajte slaninu, dimljenu svinjsku potrbušinu, ili sudžuk, začinjenu sušenu kobasicu, na svoju listu za kupovinu – samo pazite da ne konzumirate previše ni jednog ni drugog redovno. „Suhomesnatiproizvodi su povezani sa povećanim rizikom od raka, delom zbog poliaromatičnih ugljovodonika (PAH) koji se unose u meso tokom procesa dimljenja“, kaže Barham. „Ali život je balansiranje, a mi smo preplavljeni toksinima svaki dan, pa birajte svoje bitke. Ne bih rekla da ne jedete suvo ili dimljeno meso (mislim da je ukusno), ali umerenost je ključna. Ja [samo] ne bih preporučila da ih jedete svaki dan.“

Isto važi i za komad hrskavog belog hleba koji se pojavljuje na mnogim fotografijama #BalkanBreakfast. „Većina hleba u ovoj zemlji verovatno ne bi bila priznata kao hleb pre 100 godina“, objašnjava Barham. „Koristi se mešavina emulgatora i pene, a takođe ima mnogo više glutena nego što je bio, [koji] može da iritira sluznicu creva.” Ako želite da uključite hleb, zamenite ga za hranljiviju alternativu. „Kiselo testo je mnogo bolje jer je fermentirano“, sugeriše Barham. „Konzumiranje integralne ili tamnije sorte dodaje dodatnu količinu vlakana koja su odlična za zdravlje creva, a odabir vekne sa semenkama je način da se obroku dodaju dodatne hranljive materije.“

i2 portal / Vogue

podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn
Email
Pinterest

Najnovije

Kultura

Premijera mjuzikla „Balkan Ekspres“

„Balkan ekspres“ kultno delo Gordana Mihić, četiri decenije, nakon što je snimljen istoimeni film biće premijerno izvedeno u formi  mjuzikla u petak i subotu uveče,

Preporučujemo

Četiri ponašanja koja razaraju vezu ili brak

Istraživanjima su definisana kontraproduktivna ponašanja koja negativno utiču na partnerske odnose i predstavljaju jasne prediktore razvoda braka/prekida partnerskog odnosa. U svakom partnerstvu će se neka od ovih