Od starih zamaka pa do modernih arhitektonskih građevina, vino i dizajn se spajaju na način koji oduzima dah. Odabrali smo da vam predstavimo pet ne samo najlepših vinarija (po našem mišljenju) po dizajnu, već i po načinu na koji se odnose prema životnoj sredini, i u harmoniji su sa prirodom.
Herederos Del Marques De Riscal – Španija
Vinarija je osnovana 1858.godine, u Elciegu, od strane šestog Markiza od Riskala, nakon što je već nasledio niz vinarija od oca. Markiz je boravio u Bordou, i odatle je naredio da se u vinograde u Španiji pošalju sorte izdanaka vinove loze sledećih vrsta: kaberne sovinjon, merlo, malbek i pino noar, da eksperimentišu u svojim vinogradima, gde je uzgajano grožđe sorti Tempranilo i Gracijano. Ujedno je zaposlio enologa iz Francuske. U izdanju Međunarodne izložbe u Bordou iz 1895. godine, Markiz de Riskal je postala prva nefrancuska vinarija koja je dobila počasnu diplomu, a Riskal je bilo prvo vino (da nije francusko) sa počasnom diplomom.
Godine 2006. vinarija je transformisana u Grad vina, kompleks koji obuhvata primarne vinarije, one najsavremenije, vinograde i rekreativni kompleks koji uključuje i hotel Marques de Riscal,
Cantina Petra – Italija
Vinarija Petra, ili Vinarija Moreti, je zgrada koja se nalazi u opštini Suvereto, u oblasti San Lorenco Alto. Sedište je istoimenog poljoprivrednog preduzeća koje se bavi proizvodnjom vina i ulja.
Izgrađena između 2001. i 2003. godine od strane Vitorija Moretija i dizajnirana od strane švajcarskog arhitekte Maria Bote, vinarija zauzima površinu od približno 7.200 kvadratnih metara i nalazi se u centru ogromnog prostranstva vinograda.
Predstavlja se kao futuristička struktura, koju karakteriše zglobni plan, koji u visini poprima oblik cilindra presečenog kosom ravninom, okruženog na ivicama sa dva bočna krila.
Projekat, koji u nekim aspektima podseća na drevne rezidencije toskanskog sela, kombinuje dizajn vegetacije sa arhitektonskim: u stvari, na vrhu cilindričnog bloka je umetnuta vegetacija koja smenjivanjem godišnjih doba menja boju, dajući arhitekturu koja varira tokom vremena.
U centralnom telu, spolja presečenom stepeništem, smešteni su rezervoari za proizvodnju vina i, u prizemlju i podrumu, burad za odležavanje.
Château d’Yquem – Francuska
Chateau d’Yquem se nalazi u regiji Sauternes, u južnom delu Bordoa. Dom je vinogradima od 1711.godine, i tu se proizvodi slatko belo vino Sauternes, i suvo belo vino pod nazivom Y (igrek), koje se pravi od grožđa sovinjon-blan. Ovde se godišnje proizvede oko 65.000 flaša belog vina. Pozlaćeni detalji i bezvremenski šarm, održavaju prestiž svake proizvedene flaše vina.
Maison Ruinart – Francuska
Osnovana u Remsu, 1729.godine, predstavlja ujedno i najstariju kuću šampanjca; osnovao ju je Nicolas Ruinart, a danas je u vlasništvu LVMH grupacije. Već godinu dana nakon osnivanja je krenula prva isporuka šampanjca. U početku je šampanjac išao kao poslovni poklon za kupce tkanina, pošto su porodično bili trgovci tkaninama, ali šest godina kasnije su prekinuli sa tom aktivnošću, zbog velikog uspeha u proizvodnji šampanjca.
Antinori nel Chianti Classico – Italija
Antinori je jedna od najstarijih, ali i najpoznatijih vinskih dinastija u Italiji. Bave se proizvodnjom vina još od 1385.godine. 26 generacija kasnije, nastaje ova moderna vinarija u srcu Toskane, otvorena 2012.godine. Ono što odmah gosti primete je spiralno stepenište, kao i vinograd koji se nalzi na krovu vinarije. Degustacija vina se održava u prostoriji muzeja, sa staklenim zidovima, odakle se pruža pogled na porodičnu umetničku kolekciju.
i2 portal