Hrana u restoranu sa Michelin zvezdicom pruža jedinstveno gastronomsko iskustvo, koje premašuje osnovnu funkciju obroka. Razlozi zašto neko odluči da poseti takav restoran uključuju nekoliko aspekata, koji čine ovu vrstu iskustva posebnim: kvalitet hrane, kulinarska inovacija, izvanredna usluga, ambijent i atmosfera, unikatnost i ekskluzivnost. Kada sve ove faktore uzmete u obzir, logično je da ni cene takvih obroka neće biti najpovoljnije.
Rakovi i tartufi, pored vrhunskog kavijara, zauzimaju centralno mesto u jelovnicima ovih prestižnih restorana.
Sajt Chefspencil je analizirao 3,500 restorana sa jednom, dve i tri Michelin zvezdice, i objavljen je spisak najskupljih restorana za 2024.godinu. Sve cene su po osobi, i uglavnom ne uključuju pića. Nije iznenađujuće, Tokio i Njujork se nalaze na vrhu liste najskupljih restorana, a Pariz, Kopenhagen i San Francisko su takođe u prvih 10.
i2 portal