Trendovi u ishrani za 2025. godinu

Za 2025. godinu se očekuje nekoliko ključnih trendova u ishrani, koji se razvijaju putem tehnoloških inovacija, dok se istovremeno vodi računa o ekološkom aspektu, ali i zdravom načinu života. Da li to znači da ćemo više vremena posvetiti zdravijim obrocima? Bilo bi dobro.

Održiva ishrana

Potrošači će sve više birati proizvode koji imaju minimalan uticaj na životnu sredinu, kao što su biljke, biljni proteini i inovacije, poput laboratorijski uzgojenog mesa. Takođe, popularnost „zero waste“ pristupa raste, što podrazumeva smanjenje otpada od hrane.

Biljna i fermentisana hrana

Biljna ishrana postaje dominantnija, ne samo zbog veganske i vegetarijanske opcije, već i zbog sve veće popularnosti fermentisanih proizvoda, koji podržavaju zdravlje mikrobioma, kao što su kimči, miso i kefir.

Tehnologija u ishrani

Upotreba veštačke inteligencije za personalizaciju ishrane, analiza mikrobioma i optimizacija dijeta biće u porastu. Takođe, 3D štampanje hrane i biotehnološke inovacije mogu unaprediti proizvodnju hrane u budućnosti.

Zdravlje i funkcionalna ishrana

Očekuje se rast potrošnje funkcionalnih namirnica, koje imaju benefit za zdravlje, poput proizvoda sa visokim sadržajem vlakana, antioksidanata, probiotika, prebiotika i adaptogena.

Bezglutenska i specijalizovana ishrana

S obzirom na porast intolerancije na gluten i laktozu, potražnja za alternativama kao što su bezglutenske žitarice, biljna mleka nastaviće da raste.

Inovacije u pakovanju i dostavi hrane

Uzevši u obzir održivost, u ovoj godini će fokus biti na ekološki prihvatljive ambalaže, poput onih napravljenih od recikliranih ili biorazgradivih materijala. Takođe, dostava hrane putem novih tehnologija, uključujući automatizovane sisteme, može da postane uobičajena.

Lokalna i sezonska hrana

Kupovina lokalno proizvedene hrane ostaće i dalje popularna, kako bi se smanjio ekološki otisak i podržala lokalna privreda, dok se istovremeno favorizuje sezonska hrana koja je bogata nutrijentima.

Ovi trendovi ukazuju na to da će ishrana postati još više prilagođena potrebama zdravlja, zdravijoj životnoj sredini i novim tehnologijama.

i2 portal

podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn
Email
Pinterest

Najnovije

Kultura

Premijera mjuzikla „Balkan Ekspres“

„Balkan ekspres“ kultno delo Gordana Mihić, četiri decenije, nakon što je snimljen istoimeni film biće premijerno izvedeno u formi  mjuzikla u petak i subotu uveče,

Preporučujemo

Četiri ponašanja koja razaraju vezu ili brak

Istraživanjima su definisana kontraproduktivna ponašanja koja negativno utiču na partnerske odnose i predstavljaju jasne prediktore razvoda braka/prekida partnerskog odnosa. U svakom partnerstvu će se neka od ovih