Bliži se kraj godine, i dok sumiramo utiske, donosimo zaključke i svodimo račune, nije zgoreg da se pripremimo kako treba i za doček Nove godine. Nezaobilazan trenutak svakog novogodišnjeg slavlja je i nazdravljanje sa dragim ljudima, uz čašu alkohola.
Bilo da ste ljubitelj klasičnih pića, ili želite da eksperimentišete sa novim, kreativnim kombinacijama, kokteli pružaju savršen način da obeležite kraj jedne, i početak nove godine. Kokteli su vše od običnog pića – oni su deo atmosfere, simbol veselja, sa svojim bogatim ukusom, i mešavinom različitih sastojaka.
U nastavku vam predstavljamo pet koktela po našem izboru, koji će vašoj novogodišnjoj zabavi dati dodatni šarm i posebnu čaroliju.
Raspberries & champagne
Sastojci:
150 ml šampanjca ili penušavog vina
10 ml likera od maline
10 ml Grenadina
Napunite čašu za koktel šampanjcem ili penušavim vinom, dodajte liker od malina i sirup od nara (Grenadin), promešajte da se sve sjedini i ukrasite listićima nane i svežim malinama.
Gin & tonic
Klasični gin-tonic možemo da pijemo u svakoj prilici (!), a sada vam dajemo ažuriranu verziju, uz krastavac i ruzmarin, sa ceđenom limetom. Idealan je uz predjela.
Sastojci:
40 ml džina
10 ml tonika
ceđena limeta
krastavac
ruzmarin
led
Pomešajte džin i tonik, dodajte led, grančicu ruzmarina i krastavac, uz malo ceđene limete, i uživajte.
French 75
Napravljen od strane svetski poznatog barmena, Hari Mekelona, u ratnom Parizu 1915.godine, poznat je po francuskom broju 75 (soixante-quinze). Ovaj koktel kombinuje botaničke note džina, sa limunovim sokom i šampanjcem.
Sastojci:
60 ml džina
15 ml soka od ceđenog limuna
15 ml šećernog sirupa
šampanjac ili penušavo vino
korica limuna (za ukras)
U šejkeru napunjenom ledom, dodajte džin, limunov sok i šećerni sirup. Sipajte u čašu za šampanjac i prelijte šampanjcem ili penušavim vinom. Ukrasite korom linuna.
New Year (Tequila) Sunrise
Ovo je koktel koji se lako pravi, a oduševljava sve koji ga probaju.
Sastojci:
60 ml tekile
120 ml soka od narandže
15 ml grenadina
kora narandže ili višnja (za ukras)
Napunite čašu ledom i sipajte tekilu i sok od pomorandže. Lagano promešajte da se sjedini. Polako dodajte grenadin preko zadnje strane kašike, tako da potone na dno, stvarajući efekat izlaska sunca (sunrise). Ukrasite kriškom narandže i višnjom.
Cosmpolitan
Nismo Keri Bredšo, ali volimo da pijemo Cosmo. Ovaj koktel je nastao još 1934.godine, ali je najveću popularnost stekao zahvaljujući seriji „Seks i grad“.
Sastojci:
45 ml vodka
15 ml triple sec
30 ml sok od brusnice
10 ml sok od limete
led
kora narandže za ukras
Pomešajte sastojke u šejkeru i sipajte u čašu. Ukrasite korom narandže.
i2 portal