Dva restorana u Srbiji dobila prestižnu Mišlenovu zvezdicu

Mišlenova (Michelin) zvezdica, sinonim za vrhunski kvalitet, i jedno od najprestižnijih priznanja koje restoran može da dobije, konačno će krasiti dva ugostiteljska objekta u Srbiji- restoran Langouste u Beogradu i Fleur de Sel u Novom Slankamenu.

„Mišlenov vodič“, četvrtu godinu zaredom, objavio je listu restorana u Srbiji koji će na svom ulazu nositi prestižne zvezdice, ali i prepoznatljive crvene table, čime gastronomska ponuda našeg glavnog grada dobija priznanje za svoj kvalitet i raznolikost.

Pored čuvene zvezdice koja je pripala ovim restoranima, još 25 restorana je dobilo Mišlenovu preporuku.

Istorijat

Prva Mišlenova zvezdica je dodeljena 1926.godine. Svi restorani koji su je dobili, bili su u Francuskoj. 1931.godine, sistem ocenjivanja se prošrio na tri zvezdice, kako je ostalo sve do danas. Za razliku od većine sistema ocenjivanja, jedna zvezdica se ne smatra nedostatkom. Bilo koji broj zvezdica dodeljen restoranu, predstavlja ogromnu čast i retko dostignuće.

Opis ocena u Mišlenovom vodiču:

Jedna zvezdica – veoma dobar restoran u svojoj kategoriji

Dve zvezdice- odlično pripremljena hrana, vredi posetiti

Tri zvezdice – izuzetna kuhinja, pruža vrhunski doživljaj

Tokom 2.svetskog rata, rangiranje je smanjeno na dve zvezdice, zbog nedostatka hrane. 1955.osmišljen je sistem ocenjivanja, koji je uzimao u obzir restorane koji pripremaju hranu visokog kvaliteta po povoljnim cenama, nazvan Bib Gourmand, po čuvenoj maskoti Mišlena, pod imenom Bibendum.

Više o restoranima koji su dobili Mišlenovu zvezdicu

Restoran Langouste i šef restorana Marko Đerić gostima nude izuzetnu ponudu uz vešto spremljene lokalne proizvode. Jela dolaze iz njihove biodinamičke bašte, koja se nalazi na obodima Beograda. Zahvaljujući međunarodnom iskustvu i kulinarskom obrazovanju stečenom u Italiji, šef nudi gastronomski doživljaj koji odražava značaj Beograda. Rezultat? Tanjiri koji lokalne ukuse podižu na viši nivo, kombinujući raskoš i suptilnost – navodi se u saopštenju.

Restoran Fleur de Sel se nalazi na oko 60 km udaljenosti od Beograda, u Novom Slankamenu. Šef Nikola Stojaković, poreklom iz Srbije, sa obukom u Francuskoj, i njegov tim kreiraju meni prožet alpskim ukusima, isporučenim s velikom finoćom. Veliki prozori restorana gostima pružaju zadivljujući pogled na reku Dunav – stoji u saopštenju Mišlenovog vodiča za Srbiju.

Restorani koji su dobili Mišlenovu preporuku

Restorani Iva New Balkan Cuisine i Istok i dalje nose veoma značajnu oznaku “Bib Gourmand”.

U kategoriji preporučenih restorana i dalje su oni iz prošle i pretprošle godine –

  • Salon 1905,
  • Gušti mora,
  • JaM,
  • Enso,
  • Homa,
  • Magellan,
  • The Square,
  • Legat 1903,
  • Ebisu,
  • Comunale Cafè e Cucina,
  • Mezestoran Dvorište,
  • Langouste,
  • Bela Reka,
  • Metropolitan Grill u hotelu Hyatt Regency,
  • Skylounge u hotelu Hilton,
  • Twenty Two u hotelu Metropol Palace,
  • Pinòt,
  • L’adresse,
  • Na Ćošku,
  • Klub književnika,
  • GiG.

i2 portal

podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn
Email
Pinterest

Najnovije

Preporučujemo

Četiri ponašanja koja razaraju vezu ili brak

Istraživanjima su definisana kontraproduktivna ponašanja koja negativno utiču na partnerske odnose i predstavljaju jasne prediktore razvoda braka/prekida partnerskog odnosa. U svakom partnerstvu će se neka od ovih