U Danskoj koriste talog od kafe da bi uzgajali bukovače

Dok mnogi misle da je talog od kafe beskoristan, reciklirajući ga možete u svom domu da gajite jestive pečurke. Ceo proces traje mesec dana.

Danci, koji su veliki ljubitelji i potrošači kafe, otkrili su da se u talogu nalaze vredni sastojci i zato ga koriste. Ohlađeni talog mešaju sa micelijumom, vegetativnim delom gljive (kod nas možete da ga nabavite u udruženju pečurkara). Zatim se tri nedelje drže na toplom, tamnom mestu, da bi simulirali tlo gde inače rastu. Potom se na nedelju dana premeštaju u hladnije prostorije sa više svetlosti, ali i više vlage. Tada počinju da niču bukovače.

Najidealniji talog je talog od espresso kafe, pošto je suvlji od ostalih.

Što se tiče berbe bukovača, znaćete da su zrele kada vidite da su se kape gljiva poravnale. Počinju sa rastom u obliku levka, da bi im na kraju vrhovi postali ravniji.

i2 portal

podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn
Email
Pinterest

Najnovije

Ona

Kafa usporava starenje kod žena

Nije novost da kafa može imati koristi za zdravlje, posebno ako se konzumira umereno i redovno – pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i

Preporučujemo

Šta je rust-out i zašto se javlja?

Rust-out je stanje emocionalne i mentalne iscrpljenosti koje nastaje kada osoba oseća dosadu, frustraciju i nedostatak svrhe u svom poslu ili svakodnevnim aktivnostima. Dok burnout

Trendovi

Jacquemus Beach Club u Monte Carlu

Jacquemus stiže u Monaco kako bi proslavio duh Rivijere. Od 1930-ih, hotel Monte Carlo Beach– koji se sastoji od 40 soba i apartmana izvrsno dizajniranih