Dr Johana Budvig je bila nemačka biohemičarka, zagovornica alternativnog lečenja raka i pisac. Na osnovu istraživanja o masnim kiselinama, razvila je lakto – vegetarijansku ishranu, za koju je verovala da je korisna u lečenju raka.
Studirala je hemiju i fiziku i doktorirala u obe oblasti. Sedam puta je bila nominovana za Nobelovu nagradu, ali je nikada nije dobila.
Radila je u Nemačkom institutu za istraživanje masnoća, i pošto u to vreme (posle Drugog svetskog rata) nije postojao način da se iz krvi testiraju lipidi, ona je upotrebila radioaktivne izotope joda i kobalta u hromatografiji na papiru, i uspela da analizira masti.
Svojim otkrićem je omogućila svetskoj nauci da izmeri masnću do jednog mikrograma. Ukazivala je na upotrebu pogrešnih masti u ishrani, i često bila na udaru prehrambene industrije u to vreme.
Na osnovu svojih otkrića, shvatila je važnost esencijalnih masnih kiselina za zdravlje, i uvidela je da pojedine namirnice preventivno deluju na pojavu dijabetesa, nekih vrsta kancera, kao i na pojavu kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga je osnislila recept za krem, koji je preporučljivo konzumirati za doručak.
Osnova krema su lanene semenke, laneno ulje i sveži kravlji sir. Lanene semenke su najbolji izvor omega 3- masnih kiselina, koje u kombinaciji sa proteinom, poput svežeg sira, stvaraju lipoprotein, od kog su napravljene membrane naših ćelija.
Recept za Budvig krem
U posudu stavite 4 kašike svežeg sira, prelijte ga sa 2 kašike lanenog ulja i dobro izmeštajte štapnim mikserom sve dok ne dobijte kremastu teksturu, a celokupno ulje nije sjedinjeno sa sirom. Smesu prelijte preko lanenih semenki koje ste prethodno samleli. Ručno promešajte sastojke, pa preko svega dodajte komade voća poput banana, šumskog voća i nekoliko orašastih plodova poput oraha i badema. Možete da dodate malo meda ili cimeta i soka od limuna.
Budvig krem pojedite najkasnije 20 minuta od kada ste ga pripremili, pošto sveže mleveno seme lana treba da se iskoristi u tom periodu.
i2 portal