90. rođendan najpoznatijeg sira na svetu

Najpoznatiji italijanski sir na svetu „parmigiano reggiano“ ove godine je proslavio 90. rođendan. On je ujedno i jedan od sireva koji se najviše falsifikuje, i njegove imitacije se prodaju širom sveta, pod nazivom parmezan.

U čemu je tajna popularnosti ovog sira?

Proizvodi se u Parmi, Modeni, Ređo Emiliji, delom u Bolonji i Mantovi. Na 4.000 farmi u tom regionu krave se namiruju hranom proizvedenom isključivo na tom području. Na taj način nastaje jedinstveni kvalitet, koji sir parmiđano čini „najboljim od najboljih„.

Napravljen je bez aditiva i konzervansa, i pruža veliki izvor kalcijuma i fosfora. Iz tog razloga je tokom proteklih 30 godina postao preporučena hrana za astronaute, a čak su ga i NASA i ruski svemirski program uvrstili u zvaničnu „svemirsku hranu„. Prvo putovanje parmiđana u svemir se desilo 1996.godine, kada su dva italijanska astronauta ponela nekoliko komada sira sa sobom, što ga je učinilo prvim sirom lansiranim u svemir.

Zanimljiv je i podatak da je ovaj sir izabran kao najpopularniji proizvod među Italijanima, ostavivši iza sebe čak i Ferari.  Potrebno je 550 litara mleka da se napravi jedan kolut sira, koji je u proseku težak oko 40 kilograma.

Naziv „parmigiano reggiano“ je zaštićen u Evropskoj uniji, ali ne u ostalim zemljama, tako da se najviše kopira u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se prodaje pod nazivom sir parmezan.

Ako želite da budete sigurni da kupujete pravi parmiđano, obratite pažnju na tačke na kori, koje ispisuju naziv sira, ili ako kupujete ceo kolut, možete proveriti njegovo poreklo korišćenjem jedinstvenog identifikacionog broja, odštampanog na ravnoj strani koluta.

Znakovi utisnuti trakom za brendiranje duž cele površine sira daju naziv parmiđano ređano tačkasto ispisan, sa serijskim brojem mlekare, mesecom i godinom proizvodnje, te natpisom DOP što označava proizvod zaštićene oznake porekla kao i natpis zaštita konzorcijuma. Postoji i alfanumerički kod koji identifikuje svaki pojedinačni sir koji je potpuno autentičan i jedinstven. Upravo ta jedinstvenost je istaknuta na proslavi 90 godina Konzorcijuma koji štiti ovaj sir, u Teatro Ređiju u Parmi, slaveći proizvod koji oličava italijansku tradiciju.

i2 portal

podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn
Email
Pinterest

Najnovije

Kultura

Premijera mjuzikla „Balkan Ekspres“

„Balkan ekspres“ kultno delo Gordana Mihić, četiri decenije, nakon što je snimljen istoimeni film biće premijerno izvedeno u formi  mjuzikla u petak i subotu uveče,

Preporučujemo

Četiri ponašanja koja razaraju vezu ili brak

Istraživanjima su definisana kontraproduktivna ponašanja koja negativno utiču na partnerske odnose i predstavljaju jasne prediktore razvoda braka/prekida partnerskog odnosa. U svakom partnerstvu će se neka od ovih